over l.o.b.

Geschiedenis

Als wij de Leie Omgeving omschrijven als een cultuurhistorisch stuk erfgoed, dan overdrijven wij niet: verschillende grote artiesten hebben aan de Leie-oevers gewoond: Emile Claus in villa Zonneschijn in Astene,  Anna De Weerdt in “Hof ter Neuve” in Afsnee (die regelmatig op haar bootje “Pingouin” op de Leie te zien was) , Albert Saverys in “Ter Kauwkeshoek” net buiten Deinze, Valerius De Saedeleer in de boerderij naast de Tempelhoeve in Latem. Gustave De Smet contempleerde de Leie omgeving, eerst in Afsnee en daarna van de bovenverdieping van zijn nieuwgebouwde villa te Deurle. Albert Servaes overschouwde de vallei van de “Latemse Meersen” vanuit zijn Torenhof in de Baarle Frankrijkstraat in Latem. Anderen woonden in of buiten de dorpskernen, maar zochten geregeld de Leie op: Albijn Van den Abeele, George Minne, Gustave Van de Woestijne, Jenny Montigny, Frits Van den Berghe, Leon De Smet, Hubert Malfait, … (verschillende onder hen waren goedkoop gelogeerd in Sint-Martens-latem door Albijn Van den Abeele in de huisjes van Mevrouw Simonnet, van de gelijknamige school. Zij verhuurde haar huisjes voor een “prix d’amis” aan kunstenaars. Aldus zijn heel wat artiesten naar Latem kunnen trekken, om er van het natuurschoon en de rust te kunnen genieten). 

Dat natuurschoon bewaren en de rust behouden in de vallei van de toeristische Leie zijn de kerntaken van LOB.

In 1911 werden er plannen gemaakt door minister Van De Vijvere om de Leie tussen Gent en Deinze te kanaliseren. Schrijver Cyriel Buysse sloeg alarm en op initatief van de vereniging 'Gent-Voorwaarts' en de Antwerpse 'Vereniging van Natuur en Stedeschoon' werd op zondag 20 augustus 1911 een betoging op de Leie georganiseerd. De optocht vertrok van Ekkergem (Gent) en eindigde in Deurle. Een 400-tal deelnemers bevonden zich aan boord van stoomboot 'Willy-Remy', die werd omringd door een schare kleine jachten, motorbootjes en roeibootjes. Deze actie heeft de Leie voor kanalisatie gered. 

gemeentehuis_leie.jpg
 

Van belang is ook een brief op 14 september 1964 gericht aan de heer Lagrou, hoofdingenieur-directeur van Bruggen en Wegen in Gent, begeleid van 91 verzoekschriften, waarvan 5 uitgaande van gemeentebesturen. Hieronder volgen enkele fragmenten uit dat schrijven van 1964.  
- “Met genoegen wordt gemerkt dat de maximumsnelheid van 12 km/uur op de Leie, ingevoerd bij K.B. van 20 mei jl. algemeen wordt geëerbiedigd. Doch met spijt “wordt bestatigd dat niet allen dit naleven …”
- “Verder wordt gevraagd dat, aan de grens van iedere gemeente per officieel bord deze maximumsnelheid zou bekend gemaakt worden.” 
- “Dat in onze schone rivier enkel zuiver water zou toegelaten worden door: het sluiten van het sas te Astene, het verbieden of afschaffen van alle rechtstreekse afloop van riolen, nijverheids- en afwaswater, alsook van beerputten.”
- “Dat de rivier op tijd zou gebaggerd worden …”

Het water van de Leie is arm aan kalk en ijzer, en daardoor erg geschikt voor het roten van vlas. De rivier dankt er haar bijnaam aan: de Gouden rivier, naar de glans die het in de Leie gerote vlas had. In 1943 werd het roten van vlas in de Leie zelf of in waterlopen van het Leie-stroomgebied volledig verboden om de milieuaantasting die er het gevolg van was de kop in te drukken.


Ten slotte werd op 18 november 1994 de vzw “Leie Oevers Belangen” opgericht. De initiatiefnemers hebben hoofdzakelijk voortgewerkt op dezelfde thema’s als hun voorgangers uit de jaren zestig. De basisdoelstelling was streven naar “een rustige propere rivier”. 

Raad van bestuur:

Luc Ledoux (voorzitter), Francesco Melis (ondervoorzitter), Luc Hanssens (ondervoorzitter), Ward Claeyssens (secretaris), Marc Vanlandeghem (penningmeester), Raymond Ally, Daniel De Vos, Gilbert Froment, Annik Goedertier, Sean Huys, Paul Lagasse, Xavier Martens, Henri t’Kint de Rodenbeke, Wim Vancauwenberghe, Jean Vandemoortele, Eric Van den Eede, Denis Van Impe, Linda Van Kets en Marc Vermeiren.

Zetel vereniging: Jenny Montignylaan 8, 9831 Sint-Martens-Latem (Deurle)

Stakeholders

L.O.B. vzw staat in actief contact met de volgende stakeholders. 

Leefbaar Baarle vzwhttps://leefbaarbaarle.org

Natuurpark Levende Leiewww.natuurpunt.be

Vlaamse Milieumaatschappijwww.vmm.be

De Vlaamse Waterweg nvwww.vlaamsewaterweg.be

VisuRIS: www.visuris.be

Toerisme Leiestreekwww.toerisme-leiestreek.be

Gentse Sloepentocht vzw: https://gentsesloepentocht.be/home

De Gemeentebesturen van Gent, Deinze en Sint-Martens-Latem.

 Alle organisaties en personen die betrokken zijn bij de vallei van de toeristische Leie, in zijn ruimste zin.